fbpx

YIRONG YUNNAN

250 g

Minden bizonnyal Kína nem elsők között jut eszünkbe, amikor a kávétermelő országokra gondolunk. Kevesen tudják, hogy itt a kávétermesztés több, mint egy évszázadra nyúlik vissza.

Az 1800-as évek végén egy francia misszionárius mutatta be a növényt Yunnan déli régiójában, az előállítás ezen a helyen azóta is sikeresen folyik.
A yunnani  termés fele Pu’erh környékére koncentrálódik, amely legfőképpen különleges minőségű teájáról híres, de mint azt például Kenyában, és Ruandában is láthatjuk, a kávé és tea cserjék boldogan osztoznak ugyanazon termőterületen, és a növények különböző időszakú szüretük miatt folytonosabb jövedelmet jelentenek az itteni termelőknek.
Az utóbbi években jellemzően egyre több Pu’erh-i teakészítő lassan teljesen áttér a kávé termesztésére, mivel az árak jóval kedvezőbbek, viszont tva termés csak évente egyszer érkezik, így a megalapozott pénzügyi tervezés előtt fontolóra kell venni a jelentős változásokat.
Amikor Jane Luo és férje 1987-ben elkezdtek kávét termeszteni a Yirong nevű farmjukon, szemük előtt az a cél lebegett, hogy a régió legjobb kávéját adják. Ma több, mint 30 évvel később lányuk Jean Luo segít a családi a családi vállalkozás fejlesztésében, hogy sikeresen lépést tudjanak tartani a kereslettel, miközben sikeresen célozzák meg a jóval jövedelmezőbb export piacot, különösen a speciality minőségű kávé esetében. Jean partnere Song agronómus, és a mezőgazdasági műveletek irányításában vesz részt.
Yirong farm bio tanúsítvánnyal rendelkezik, kizárólag komposzttal trágyáznak, a gazdaság vízszükségetét egy, a farmon eredő tiszta vizű hegyi forrás biztosítja.
A kézzel történő szüret után a cseresznyét szelektíven válogatják, majd mechanikusan kimagozzák. A kimagozott kávébabok ezután csempézett erjesztőkádakba kerülnek, ahol 24-30 órán keresztül fermentálják. Az erjedés után mosócsatornában tisztítják a szemeket, és 28-30 napig történő szárítással érik el végső formájukat.

3 500 Ft Nettó ár: 2 756 Ft

Készleten

Ország Kína
Régió – Yunnan, Dongku Xiaozu, Pu’erh
Farmer – Luo család
Variáns – Catimor
Altutude – 1300-1600m
Process – Mosott

Telt, krémes testesség, ízeiben gyömbérre emlékeztető fűszeresség, fekete teára emlékeztető keserűség, melyet a karamell édessége, és közepesen savas szárított bogyós gyümölcsök egészítenek ki.

Kosár
There are no products in the cart!